07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » 1 ABD 2 Başkan
1 ABD 2 Başkan

1 ABD 2 Başkan

Küba’nın efsane lideri Fidel Castro’nun ölümünün ardından dünya liderlerinden de peş peşe açıklamalar geldi. Onlardan en dikkat çekici olanları ABD’nin halef ve selef başkanlarınınkiydi. Obama, Castro için “milyonlarca insanın hayatını değiştiren muazzam bir etki yaratan Castro’nun tarihe kaydedildi” ifadelerini kullanırken, Trump,”‘zalim bir diktatör” dedi.

İşte ABD’nin eski ve yeni başkanlarının o açıklamaları;

Barrack Obama: Muazzam bir etki yaratan Castro’nun tarihe kaydedildi

“Biliyoruz ki şu anda acıları çok taze olan Kübalı insanlar liderlerinin hayatlarında bıraktığı muazzam etki ve değişikliği hatırlayarak ona ne kadar minnet duyduklarına dair güçlü duygular hissediyorlar. Castro, tüm bir ulusun ve ayrı ayrı pek çok ailenin hayatını kökünden değiştirdi. Tarih, tek bir insanın dünyadaki pek çok ulus ve birey üzerindeki bıraktığı bu muazzam etkiyi hakettiği şekilde değerlendirecektir. Yaklaşık 60 yıldır ABD ve Küba arasındaki siyasi ilişkiler çok derin politik anlaşmazlık ve uyumsuzlukları içinde ilerledi. Benim başkanlığım sırasında bu geçmişi arkamıza bırakmak için çabaladık. İki ülkenin bundan sonraki geleceği, aradaki farklar ve uyuşmazlıklar ile değil ama dost ve komşu olarak; aile, kültür, ticari ilişkiler ve hepsinden önemlisi ortak insani değerlerimizin yansımaları ile tanımlanmasını hedefledik. Tabi bu ortaklık, ülkemiz için çok şey yapan ve Küba’daki ailelerini özleyen Kübalı Amerikalıların da katkısını içeriyor. Bugün, Fidel Castro’nun ailesine en derin başsağlığı dileklerimizi sunuyor, dualarımızın Küba’daki insanlarla birlikte olduğunu belirtiyoruz. Önümüzdeki günlerde geçmişi hatırlayacak ve elbetteki geleceğe bakacaklar. Bunu yaparken, bilmeliler ki, ABD’de bir arkadaşları ve ortakları var.”

Donald Trump: Fidel Castro zalim bir diktatördü

ABD’nin 45. başkanı seçilen ve 20 Ocak’ta göreve başlayacak olan Donald Trump, ‘Fidel Castro öldü’ şeklindeki tek cümlelik tweet’inin ardından  Castro’yu ‘zalim bir diktatör’ olarak niteleyerek “Küba halkının bundan sonra hakettikleri özgür bir geleceğe adım atmasını umuyorum” ifadelerini kullandı.

“Castro’nun yarattığı trajediler, ölümler ve acılar tabiki geri alınamaz ancak bizim yönetimimiz Küba halkının hak ettikleri refah dolu hayatı yaşamalarını sağlamak için elinden geleni yapacaktır. Küba hala totaliter rejimle yönetilen bir ülke olmasına rağmen bugün, çok uzun süredir devam eden korkulardan uzaklaşmak için önemli bir dönemeci temsil ediyor. Muhteşem Küba halkının uzun süredir hakettikleri özgür hayatı yaşayacakları günlere doğru bir dönemeç”

TRUMP’IN KÜBA VAADİ

Trump, Barack Obama’yı Küba’yla diplomatik ilişkileri normalleştirme yönünde attığı adımlar sebebiyle eleştirmiş ve seçmenlerine kendi başkanlığı döneminde Küba ile ilgili atılan adımları geri alacağını vaat etmişti.