07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Yeni Başkan Lonca’dan Arkadaş
Yeni Başkan Lonca’dan Arkadaş

Yeni Başkan Lonca’dan Arkadaş

Trabzonspor’un yeni başkanı Muharrem Usta Medical Park Hastanesi sahibi ve Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla biliniyor. Peki Erdoğan’la yakınlığı nereden geliyor?. Bu sorunun yanıtı için bir dönemin en büyük operasyonu İGDAŞ skandalına dönmek gerekiyor.

IGDAŞ’ın sayaç okuma ihalesinden 20 trilyon liralık vurgun yaptığı iddia edilen Lonca AŞ.’nin 21 kurucusundan biri de Muharrem Usta idi.

lonca1

Lonca A.Ş. Recep Tayyip Erdoğan’ın Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1994 seçimleri sırasında  18 Ocak 1994’te 100 milyon lira sermaye ile kuruldu. Hisselerden 223’üne karşılık 22 milyon 300 bin liralık bölümün sahibi olan Ahmet Hamdi Pınarcık Yönetim Kurulu başkanı seçilmişti. Şirketin 1996’da İstanbul Ticaret Odası’na bildirdiği Ortak Listesinde Abdurrahman Dilipak ile birlikte 9 isim ayrılmıştı. Lonca A.Ş.’nin ortakları arasında bulunan Muharrem Usta, İGDAŞ Skandalı’nda Recep Tayyip Erdoğan’ın o dönem kasası olduğu ileri sürülen ve polis tarafından aranan Tufan Mengi’ye ait Ekip Sağlık Hizmetleri (Küçükköy Duygu Hastanesi) şirketinin de ortağı idi.

Muharrem Usta, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde  AKP’den 2004-2009 yılları arasında meclis üyesi olarak görev yaptı.

ustamuharrem

Muharrem Usta, 2013’te Trabzonspor başkanlığına aday oldu. Ancak İbrahim Hacıosmanoğlu’na karşı kaybetti. Medical Park’ın kurucusu olan Muharrem Usta, 2006’da Sancak Ailesi’ni, 2010’da The Carlyle Group’u da yanına alarak altı yılda Türkiye’nin en büyüğü oldu. 2010’daki ABD’li şirket Carlyle ortaklığının 500 milyon dolar piyasa değeri üzerinden gerçekleşti. Bu satışta aracılık edenlerden biri de Erdoğan’ın AKP kuruluş sürecinde Neo-Con ve ABD  ilişkilerini yürüten Cüneyt Zapsu idi. 2014 yılında Medical Park Hastaneler Grubu’nun çoğunluk hisseleri üç yabancı emeklilik fonunun temsilciliğini yapan Turkven’e satıldı. Bu satış işlemiyle grubun yüzde 40 hissedarı olan Amerikan grubu Carlyle, Medical Park Hastaneler Grubu’ndan ayrılmış oldu. Turkven hastaneler grubunun %51 hissesi için 650 milyon dolarlık toplam şirket değeri üzerinden ödeme yaptı. Medical Park Hastaneler Grubu Türkiye’de 22 hastaneye sahip.. Liv Hospital ise 2013 Yılında İstanbul’da açıldı.  154 yatak, 8 ameliyathane ve 50 klinikten oluşuyor. Ve son olarak Ankara Liv Hospital açıldı.

RTE/AKP iktidarının Hasteneleri özelleştirip sağlık alanında yarattığı büyük rantta Muharem Usta gibi isiemler önemli rol aldı. 2006 yılında AKP hastaneleri kuşatma altına aldı.  İstanbul’daki bazı kamu hastaneleri içine MR görüntüleme ve tomografi merkezleri kuruldu. Hastanelerde konuşlanan Saray Sağlık Hizmetleri, Mavi Ay, Atilla İnşaat ve Tomomar isimli şirketlerin yönetim kurullarında ise AKP’ye yakın isimlerin bulunuyordu. Hastanelerle, 13 yıllığına hizmet anlaşması yapan merkezler, sözleşmede, hastanenin yılda 40 bin, 3 yılda 70 bin kişilik hizmet alacağına ve almasalar bile bu ücreti ödeyeceğine dair garanti aldılar. Saray Sağlık Hizmetleri Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi’nin yönetim kurulunda Muharrem Usta’da bulunuyordu. Şirket yönetiminde Usta ile birlikte İGDAŞ Skandalında hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılan ve daha sonra iptal edilen Tufan Mengi, İBB Sağlık Genel Müdürü ve Sağlık AŞ Genel Müdürü Muhammet Mısır’da vardı.

7 Temmuz 2011’de Vatan Gazetesi’ne konuşan Muharrem Usta hızlı yükselişini şöyle anlatıyor;

-2005’te sadece 2 hastanem vardı. Biri Fatih’te diğeri Gaziosmanpaşa’da. Ethem Sancak bu işe girmek istiyordu. Biraraya geldik. Hedefimiz 3 yıl içinde en büyüklerden biri olmaktı. Kafamda farklı bir model vardı. Gayrimenkulün kime ait olduğunun bir önemi yok. Bunu dikkate alarak hastane yatırımlarımızı kiralık binalarda gerçekleştirdik. Bir hastane yatırımının yüzde 65’den fazlası gayrimenküle gider. Gayrimenkulü almayıp kiralayarak 1 yerine 3 hastane açabilme imkanını yakaladık

Medical Park Hasteneleri’nin gizli ortağının Emine Erdoğan olduğu çok konuşuldu. Bu soruya Muharrem Ustanın yanıtı kısaydı;

– Açık söyleyeyim Emine Erdoğan’ın bu hastanelere ortak olduğu efsanesinin bize faydası mı var zararı mı var bilmiyorum. Kim nasıl biliyorsa öyle bilsin, ne düşünüyorsa öyle düşünsün diyoruz. Başbakan Erdoğan’ı da eşini de çok fazla tanımam. Yakın görüşen biri değilim. Yılda bir kez kendisini ya görürüm ya görmem.

2014 yılında Taka Gazetesi’ne konuşan Muharrem Usta derin Trabzonspor var mıdır? Hiç temasınız oldu mu? Sorusuna ise şöyle yanıt veriyordu.
“Her organizasyonun derini vardır. Medical Park oluşumunun da derini vardır. Herhangi bir oluşumun da en eskileri derindir. Bunlar bir örgüt değildir, kim oldukları kitaplarda yazmaz Trabzonspor’un menfaatleri gereği bir araya gelen düşünce topluluklarıdır. Trabzonspor camiasında mazisi olanların Trabzonspor’u ellerinde tutma ve sahiplenme isteklerini anormal bulmam.”

“İmtiyazlı Uşak: Trabzonspor” haberini okumak için buraya tıklayın