07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » MİT TIR’ları Yalanı Kronolojisi
MİT TIR’ları Yalanı Kronolojisi

MİT TIR’ları Yalanı Kronolojisi

Önce sondan başlayalım. MİT TIR’ları kime gidiyordu? Sorusu artık anlamsız Çünkü Tayyip Erdoğan 28 Kasım 2015’te Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde MİT TIR’larının ÖSO’ya gittiğini ilan etti. O zaman  Can Dündar ve Erdem Gül neden tutuklandı?

Tutuklanma gerekçelerini de hatırlayalım “ ‘silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme’ ve ‘devletin güvenliği bakımından gizli kalması gereken belgeleri yayınlamak’ . Gerekçenin suç niteliği Erdoğan’ın dünkü itirafıyla tamamen ortadan kalktı. Niye hapisteler sorusunun hukuksal hiçbir karşılığı yok tek gerekçe var. O da Erdoğan istedi.

Kayda geçsin diye Erdoğan’ın Balıkesir’deki ÖSO itirafını tam olarak görelim;

“Ama bunlar maalesef MİT tırlarını durdurmak suretiyle ve bunların içerisinde ne var ne yok bunları kontrol etmek suretiyle, bir ajan marifetiyle bunları dünyaya duyurdular. Ondan sonra ne dediler. Dediler ki ‘Bunlar terör örgütüne işte silah veriyorlar’. Bayırbucak Türkmenleri’ne giden tüm insanı yardımları bu şekilde deşifre ettiler. Özgür Suriye Ordusu’na gidenleri bu şekilde deşifre ettiler.”

Şimdi de 12 Mayıs 2015’te Almanya gezisinden dönerken uçakta söyledikleri;

-“Hiç kimse kalkıp ‘MİT, El Kaide’ye silah gönderdi’ diye iftira atarak, istihbarat teşkilatımızı zan altında bırakamaz. Eğer haysiyetleri varsa, ispatla mükelleftirler”

Türkiye, ÖSO’yu başından beri destekledi. ÖSO’nun ilk yapılanması içinde El Nusra(El Kaide) ve IŞİD gibi cihatçı topluluklar vardı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve AKP Siirt Milletvekili Yasin Aktay, 18 Mayıs 2015’te  Siirt’te “O silahlar Özgür Suriye Ordusu’na gidiyordu” dedi.

Cumhuriyet’te haberin çıktığı 29 Mayıs 2015’te, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kayseri’de Fransız Haber Ajansı’na “Yardım, Özgür Suriye Ordusu ve Suriye halkı içindi” dedi. Ertesi gün Ankara’daki mitingde, “O yardımlar Suriye Bayırbucak Türkmenlerine gidiyordu” diye düzeltti.

Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet’te haberin yayınlanmasından iki gün sonra, yani 31 Mayıs 2015 günü TRT canlı yayınında TIR’lar konusunun gündeme getirilmesini casusluk faaliyeti diye niteleyerek “Bu casusluk faaliyetinin içine o gazete de girmiştir. Haberi yapan bedelini ağır ödeyecek” dedi

Erdoğan, 24 Kasım öğretmenler günü resepsiyonunda diyordu ki; “17-25 Aralık darbe girişiminden sonra şu meşhur MİT tırları hadisesini hatırlıyorsunuz değil mi? İşte o tırlar Bayırbucak Türkmenlerine yardım götürüyordu. Şimdi diyecekler ki ‘Başbakan tırların içinde silah yoktu’ diyordu… Varsa ne olacak yoksa ne olacak. Oraya insani yardım götürüyoruz. Kim onlar? Mağdur, mazlum, bizim Bayırbucak Türkmen kardeşlerimiz”

Erdoğan 24 Kasım’da “silah olsa ne olacak olmasa ne olacak” dedikten 2 gün sonra Can Dündar ve Erdem Gül tutuklanarak cezaevine gönderildi.

KISACA MİT TIR’LARI HADİSESİ

-MİT tırları 19 Ocak 2014’te Hatay Kırıkhan’da silah sevkiyatı yapıldığı ihbarı üzerine, Adana TMK 10. madde ile yetkili savcılık talimatıyla, Kırıkhan Savcılığı tarafından durduruldular. Tırlara refakat eden araç içerisindekiler ve tır içerisinde yer alan bir kişi, Kırıkhan Başsavcısı ve Kırıkhan savcısına, MİT mensubu olduklarını ve araç içerisinde yer alan malzemelerin ‘devlet sırrı’ niteliğinde olduğunu söyledi..

-Dönemin Hatay Valisi, personelin MİT personeli olduğu ve araçların MİT’e ait olduğu belirtilen talimat yazısıyla tır aranmadan jandarma tarafından yola devam etmesine izin verildi. Sonrasında, Adana TMK savcısı Özcan Şişman’ın Kırıkhan’a ulaşmasıyla, tırın önü bu sefer polislerce kesildi.

-Savcının ısrarı üzerine MİT, acil kodla bölgedeki personeli, tırın durdurulduğu alana yönlendirdi, emniyet personeli de il emniyet müdürünün talimatıyla geri çektirildi. Savcı Şişman, koruma polisiyle tek başına kaldı. Gelen MİT personelleri kol kola girerek tırın arka kapısına sıralandı. Savcının ifadesine göre çatışma ihtimali de yaşandı. Savcı Şişman bu anları ‘Canımı zor kurtardım’ diye anlattı.

-Emniyet güçlerinin arama yapmaktan vazgeçerek geri çekilmesiyle de tır yoluna devam ederek Suriye’ye geçiş yaptı.

-MİT TIR’larının Suriye’ye giriş kapısı Reyhanlı idi. BU kapının kontrolü  ozman  Nusra Cephesi’ndeydi.

 

Erdoğan’ın Balıkesir’deki ÖSO’ya gidiyordu itirafı

rte

 

Erdoğan oysa her fırsatta MİT tırlarının  Bayırbucak Türkmenlerine yardım götürdüğünü söylüyordu.

erdoggooo

MİT TIR’larına ilişkin en tuhaf açıklamayı Ahmet Davutoğlu yapmıştı. Kayseri’de AP’ye konuşan Davutoğlu en yetkili ağızdan TIR’ların ÖSO’ya gittiğini. Söylüyordu. Davutoğlu’nun ÖSO sözleri sadece 24 saat sürdü

öso-davutoğlu

Kayseri’deki “ÖSO’ya gidiyordu” sözlerinin hükmü sadece 24 sürdü. Çünkü Erdoğan devreye girip sert bir şekilde uyarmıştı. Hemen ertesi günü Ankara’da konuşan Davutoğlu yardımların bir anda Bayırbucak Türkmenlerine gönderildiğini söyledi. Hem de bir çok kez..

davutoğlu

 

Yasin Aktay’da ÖSO diyen isimlerden biriydi. Siirt’te ÖSO dedi ama sonra bir daha ağzından ÖSO lafı hiç çıkmadı.

yasin-aktay1

Ve şimdinin Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, MHP’de olduğu zaman büyük yeminler eşliğinde silahlar Türkmenler’e gitmiyor diyordu.

tuğrul-türkeş

 

“Gazeteciler Hapiste, Medyada Saray Manşetleri” haberini okumak için buraya tıklayın