07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Emir Bu Kez Büyük Yerden: Askeri Çek
Emir Bu Kez Büyük Yerden: Askeri Çek

Emir Bu Kez Büyük Yerden: Askeri Çek

Irak’taki Türk askeri varlığına ilişkin ABD Başkanı Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Obama’nın Irak’ta tansiyonu düşürecek daha fazla adım atılmasını ve Türk askerinin Irak’tan çekilmesini istediği öğrenildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre “Obama-Erdoğan görüşmesinin gündemi Irak ile yaşanan krizdi. Obama, krizin aşılması için Türkiye’nin adım atmasını ve askeri çekmesini istedi.

Obama ayrıca Suriye muhalefetini güçlendirme adına çaba harcanmasını ve IŞİD’e karşı baskının artırılmasını istedi.

Obama Erdoğan telefon görüşmesi için Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığı tarafından da yazılı bir açıklama yapıldı. Cumhurbaşkanlığı açıklamasının Beyaz Saray’ın yaptığı açıklamadan üslup ve ifade olarak çok farklı olması dikkat çekti. İşte o açıklama;

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında bu akşam gerçekleşen telefon görüşmesinde, Kuzey Irak’ta Türk askerlerinin son durumuna ilişkin Türkiye ve Irak arasındaki görüş ayrılıklarının giderilmesine yönelik çabaların koordinasyonu ele alınmıştır.

ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türk güvenlik güçlerinin tanzimi dâhil, Irak ile gerilimi düşürmek için ilave adımlar atılması talebinde bulunmuştur. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye’nin, Irak’ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyduğunu teyit etmiştir. Türk güvenlik güçlerinin Irak’ta bulunma amacının DAİŞ’le mücadele olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek Türkiye’nin gerekse Irak’ın güvenliği bakımından bunun önemli olduğunu da vurgulamıştır.”