07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Davutoğlu’nun Büyük Çaresizliği
Davutoğlu’nun Büyük Çaresizliği

Davutoğlu’nun Büyük Çaresizliği

Antalya’da yapılan G-20 Zirvesi’inde evsahibi Tayyip Erdoğan’dı. Erdoğan zirvede “başkan” gibi hareket etti. Obama ile yapılan görüşmede de Davutoğlu’na yakın isimler yerine damadı Berat Albayrak ve sır küpü olan isimlerle katılmayı tercih etti.

DAHA ÖNCE KİM KATILIYORDU

G-20 Zirvelerinde Türkiye hep Başbakan seviyesinde temsil edildi. G-20 toplantısında, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı düzeyinde temsil edilmesi bir ilk. G-20 zirve toplantısında, evsahipliğini 2015 dönem başkanı olan Türkiye üstlenince, Türkiye’nin katılım düzeyi de değiştirildi. Zirvede
Türkiye heyet başkanlığını ve evsahipliğini Erdoğan üstlendi.
1999 yılında kurulan G-20 oluşumunda ilk toplantılar, Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları’nın katılımıyla yapılırdı. 2008’den sonra ise bu sistem değiştirildi; 2008’den bu yana her yıl, o yıl dönem başkanlığını üstlenen ülkenin evsahipliğinde yapılan G-20 zirvesinde, üye ülkeler devlet ya da hükümet başkanı seviyesinde temsil edilmeye başlandı.
Türkiye, 2008’den bu yana tüm G-20 zirve toplantılarına, “Başbakan” düzeyinde katıldı.

GÜL’E DE KAPTIRMADI

G-20 zirvelerinin devlet veya hükümet başkanı düzeyine alındığı 2008 tarihinde Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı görevini Abdullah Gül, Başbakanlığı ise Recep Tayyip Erdoğan yürütüyordu. Türkiye, G-20 zirvelerinde “Başbakan düzeyinde” temsil edilme kararı alınınca, ilk zirve olan 2008 Washington zirvesi dahil, tüm zirvelere Başbakan Erdoğan katıldı.

Türkiye açısından bu katılım yöntemi, Erdoğan 2014 yılında Cumhurbaşkanı seçildikten sonra da devam etti. 2014 Ağustos’unda Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle Başbakanlık görevini devralan Ahmet Davutoğlu, 2014 Kasım ayında Avustralya’da gerçekleştirilen G-20 zirvesinde Türkiye’yi temsil etti.

G-20 Zirvesi ile ortalıktan kaybolan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün ortaya çıktı. Partisinin genel merkezinde, 26. Dönem AK Parti milletvekilleriyle bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada Anadolu ajansının geçtiği habere göre G-20’den bahsetmedi. Sonra da G20 Liderler Zirvesi’ne katılan konuk heyet başkanları için resepsiyon verdi.