07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Bak Bunlar Oldu Fatih Terim!

Bak Bunlar Oldu Fatih Terim!

Fatih Terim milli utanca dönüşen Yunanistan maçında yaşananlar için “Bu ıslık nerden çıktı? Yunanistan Milli Marşı okunuyor, ıslıklar yükseliyor. Ölmüş insanlara saygı duruşu yapıyoruz, 1 dakika sabredemiyor muyuz?” Lütfen! Ne oluyor bize?” dedi.

Şimdi Terim’in bizzat içinde olduğu “ne oluyor bize?”nin kronolojik tarihini hatırlayalım;

Tarih 16 Kasım 2005

Fatih Terim‘in başında bulunduğu Türkiye, Dünya Kupası finallerine gitmek için 2-0 kaybettiği maçın rövanşında İsviçre’yle Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda karşılaştı. Maç, Türkiye’nin 4-2 galibiyetiyle sona erdi ancak bu finallere gitmeye yetmedi. Maçın son dakikalarında Terim’in Türk Milli Takım oyuncularına İsviçreli Vogel’ in forma numarası altıyı göstererek tekme atılmasını söylediği iddia edildi. Maçın bitmesiyle sadece Türkiye’nin değil spor tarihinin de utanç sayfalarına girecek sahneler yaşandı. Türk Milli Takımı antrenörlerinden Mehmet Özdilek, rakip futbolculardan Behrami’ye çelme taktı. Konuk ekipten Huggel de bu çelmeye tekmeyle karşılık verdi. Soyunma odasında hatırlamak istemediğimiz olaylar yaşandı. Türkiye bu olaylar sonucunda  sınırlarının 500 kilometre dışında seyircisiz 3 maç oynamak zorunda kaldı.

tukiye-isvicre-kavga-20061

Peki futbolcular, antrenörler neden saldırmıştı. Çünkü Fatih Terim öyle istemişti. Hatta Terim’in sahayı sınırlayan çizgilerin içine girerek etrafındaki futbolcularına “Çıkartmayın bu o…..çocuklarını buradan” dediği medyada yazıldı. Terim bunlara “Ben maç bitince etrafımdakilere ‘Gidin, çocukları durdurun’ dedim. Olayların büyümesini engellemeye çalıştım. Siz ise ‘Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’ yazıyorsunuz. Bu kadarı da ayıp.” karşılığını verdi.

isviçre-fatih1

 

Sadece İsviçre maçı değil bu kez 10 Eylül 2008 tarihine gidelim

Yine Dünya Kupası elemesi yine aynı stad. Türkiye-Belçika oynuyor. Karşılaşma 1-1 sona erdi. Maç sonunda yine futbol konuşulmadı. İki takımın teknik direktörleri Terim-Vandereycken kavga etti. Maç devam ederken Terim’le Vandereycken birbirlerine el hareketi yapmaya başladı. Bir anda Belçika kulübesine doğru yönelen Terim ancak Vandereycken’e 2-3 metre kala durdurulabildi. Yine maç içinde Terim topu ayağıyla Belçika yedek kulübesine doğru attı. Terim, UEFA Delegesi Norveçli Svein Johannessen’e 25 dakika ifade verdi.

terim25

Terim kendini “Kendi çocuğunuzu yerden yere vuracağınıza biraz başkalarına bakarsanız neler yaptığını görürsünüz. İtalyanca olarak ne söylediğini kendisine sorun. Kulübeye yaptığı hareket de İtalyanca’da çok ağır bir şeydir. Kendi sahamızda, kendi evimizde hiç kimseye karışmamışsınız. Ben de cevap vereceğim tabii, rakibe çiçek atacak halimiz yok” diyerek savundu.

Ve  EURO 2016 Elemeleri

EURO 2016 Elemeleri 7.  maçına çıkan Milli Takım’ın, 75’te öne geçmesine karşın 90+1’de yediği gol tüm moralleri bozdu. Karşılaşma sonunda sinirlerine hakim olamayan teknik direktör Fatih Terim, yedek kulübesine sandalye fırlattı.

fatih6

A Milli Takımımız ile Letonya arasında Konya’da oynanan 2016 Avrupa Şampiyonası eleme maçının devre arasına girilirken Fatih Terim ile rakip takımın teknik direktörü Marians Pahars arasında gerilimli anlar yaşandı.

-Ankara Katliamı sonrası Konya’da oynanan milli maçta saygı duruşu ıslıklandı. Terim ıslıklama için bir açıklama yapmadı.

Peki Fatih Terim’in futbol geçmişinde başka neler oldu? Onlara da bakalım;

-82-83 sezonunun sonlarına doğru oynanan maçta Adana Demirspor, Tekin’in golleriyle Galatasaray karşısında 3-0 öne geçti. Galatasaray’ın kaptanı Fatih Terim‚ şampiyonluk yarışına havlu atmanın siniriyle Erol Togay’a kafa atarak rakibini hastanelik etti.

-Galatasaray’ı çalıştırdığı dönemde 1996-97 sezonunda İstanbulspor maçından sonra rakip takımın antrenörü Saffet Susiç’e yönelik olarak “Benim ülkemde, hele bir Sırp bana hiç böyle laf edemez” demişti. Ki Susiç bir Sırp değil bir Boşnak’tı.

-Yine Galatasaray’ı çalıştırdığı dönemde UEFA Kupası yarı final maçında Leeds’le oynanan mücadelede kırmızı kart gören Emre Belözoğlu’nu iterek saha dışına itti.

– Fiorentina’yı çalıştırdığı dönemde, takımının UEFA Kupası mücadelesinde maçı yöneten Türk hakem Orhan Erdemir’le saha içinde tartıştı.

-Milan’ı çalıştırdığı dönemde takımının UEFA Kupası’nda CSKA Sofya’yla eşleştiği seride, Bulgaristan’da oynanan maçta rakip oyuncuyu taç çizgisinin yanına itti.

-2006 Dünya Kupası baraj eşleşmesi ilk maçından sonra, Türkiye’nin 2-0’lık yenilgiyi eleştiren maçın yorumcusu Hikmet Karaman’ı arayarak ‘uyardı’.

-Kendisini eleştiren spor yazarı Osman Tamburacı’yı arayıp “bıyığını s…” diye küfür etti.

12 Mayıs 2102’de Fenerbahçe maçı sonrası polisin gaz bombalı saldırısı sırasında kupayı almakta ısrar etti. Bu duruma Aykut Kocaman “Terim, kupa merasiminin öncesinde koridorda ‘Buradan kupa almadan gitmem’, aldıktan sonra da ‘Demek ki neymiş, Kadıköy’de de kupa alınırmış’ diye bağırdı. Şimdi bizim acımıza saygı duymayanın biz niye sevincine saygı duyalım.” diyerek tepki gösterdi.

12-mayıs-fb

-Malta maçı sonrası eleştirilere “ ben ders almam, ders veririm” dedi.

-Mersin İdman Yurdu maçı sonrası basın toplantısında gazeteci olmayan birinin kendine soru sorması üzerine kızan Fatih Terim “ onu çekme bunu çek” dedi.

İşte Fatih Terim’in olaylı kısa geçmişi;