07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » AB İlerleme Raporu’na Şantaj Rötarı
AB İlerleme Raporu’na Şantaj Rötarı

AB İlerleme Raporu’na Şantaj Rötarı

Erdoğan‘ın Suriyeli mültecilere sınırları açarım şantajı sert ifadeler bulunan Avrupa Birliği ilerleme raporunun açıklanmasını seçim sonrasına erteletti. 

Avrupa Birliği Türkiye İlerleme Raporu’nun açıklanması seçim sonrasına bırakıldı. Peki ama neden?

Erdoğan’ın Ekim ayındaki Avrupa ziyareti öncesi Suriyeli Mülteciler Edirne’ye yürüyüş yaparak sınırı geçmek istemişlerdi. Sınırda bu yığılma yaşanırken, Erdoğan Avrupa turuna çıkmıştı. Erdoğan’ın ikili görüşmelerde Avrupa’ya Suriyeli mültecileri kullanarak şantaj yaptığı iddiası tartışmalara neden olmuştu.

Bu tartışmaları doğrulayan gelişme AB İlerleme Raporu’nun açıklanmasının ertelenmesi oldu.

İngiliz haber ajansı Reuters, Avrupa Birliği tarafından her yıl hazırlanan Türkiye İlerleme Raporu’nun taslak metnine ulaştı. Reuters’ın yayımladığı belgede, Ankara, “hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı konularında geriye gitmekle” itham ediliyor.

Ajans, raporun Pazar günkü seçimler sonrasına ertelenmesini, ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kızdırmaktan sakınılması’ olarak yorumladı.

Reuters’ın haberinde, ‘Suriye’den gelen mülteci akınını durdurmak için Erdoğan’ın yardımını kazanmaya çalışan AB Komisyonu’ ifadesi kullanılması da dikkat çekiciydi.

Financial Times gazetesi 15 Ekim’de “AB Erdoğan’ı siyasi hediyelere boğacak” başlıklı bir haber yazmıştı..